Κ. Γκιουλέκας στη «Ν»: Θέλουμε να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες να κάνουν ακόμη περισσότερα επενδυτικά βήματα στη Μακεδονία και τη Θράκη
Την πρόθεσή του να επισπεύσει τις διαδικασίες έγκρισης των αναπτυξιακών και επενδυτικών προγραμμάτων που χειρίζεται το Υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης τονίζει μιλώντας στη «Ν» ο νέος Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
Παράλληλα έχει ήδη αναλάβει δράση για συντονισμό των αρμοδίων φορέων και αρχών της περιοχής ευθύνης του στα μέτωπα της πυροπροστασίας, ενώ επίσης δηλώνει ότι θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη της Αθωνικής Πολιτείας του Αγίου Όρους.
ΕΡ: Επιστροφή στο ΥΠΕΣ για εσάς, κ. Γκιουλέκα, αλλά με άλλες αρμοδιότητες. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες στα νέα σας καθήκοντα ως Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης;
Επιστροφή στο ΥΠΕΣ, ναι! Χαίρομαι ειλικρινά καταρχήν γιατί η επιλογή του πρωθυπουργού για αυτήν τη θέση με τιμάει ιδιαίτερα και θα προσπαθήσω αυτήν την εντολή να την τιμήσω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις. Θα προσπαθήσω όμως να αγωνιστώ σε αυτήν τη θέση, σε ένα υπουργείο που ομολογουμένως έχει λίγες αρμοδιότητες αλλά έχει πάρα πολλές δυνατότητες, που αν θέλει κανείς να εκμεταλλευτεί, πράγματι υπάρχουν πάρα πολλά πεδία δράσης.
Η πολιτική δεν είναι υπόθεση ενός, αλλά μια συλλογική και συνολική υπόθεση. Το καλό λοιπόν είναι ότι μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους είχα συνεργαστεί και μια ομάδα ανθρώπων που προστίθενται τώρα, που είναι το στελεχιακό δυναμικό του ΥΜΑΘ και των εποπτευόμενων φορέων όπως είναι το ΚΕΔΑΚ για το Άγιον Όρος, , η ΕΥΑΘ, η ΕΥΑΘ Παγίων, η ΔΕΘ, μπορούν να αποτελέσουν ένα σύνολο που από κοινού συνεργαζόμενοι μπορούμε να καταφέρουμε κάποια πράγματα σημαντικά, που να έχουν ένα πέρα από το πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα και να είμαστε αποτελεσματικοί. Άρα λοιπόν επειδή και εμείς, όπως όλοι, θα κριθούμε από το αποτέλεσμα, θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να πούμε πολλά αλλά να κάνουμε κάποια πράγματα για να κριθούμε από το έργο μας.
Οι βασικές προτεραιότητες, που για εμένα είναι εκ των ων ουκ άνευ έχοντας την ευθύνη για τα θέματα Μακεδονίας και Θράκης, είναι καταρχήν η πυροπροστασία στη δύσκολη περίοδο που βιώνει ο τόπος μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες. Για το λόγο αυτό συγκαλέσαμε ήδη μια ευρύτατη σύσκεψη, με την παρουσία του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κικίλια και του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη, με τον αρμόδιο ανώτατο αξιωματικό των ενόπλων δυνάμεων, με τη συμμετοχή επίσης των τριών περιφερειαρχών της περιοχής ευθύνης μας, όλων των Δημάρχων, της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. σε τοπικό επίπεδο, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας φυσικά, των δασαρχείων, του λιμενικού σώματος, των υγειονομικών περιφερειών, του ΕΚΑΒ και του Αγίου Όρους με εκπρόσωπο και της διοίκησης και της ιεράς επιστασίας, για να μπορέσουμε να συντονιστούμε μεταξύ μας, ούτως ώστε σε μια περίπτωση ενός σοβαρού συμβάντος, που όλοι απευχόμαστε να συμβεί, να μπορούμε συντονισμένα να λειτουργήσουμε ο ένας επ’ ωφελεία του άλλου.
Αντίστοιχα, δεύτερο θέμα που μας ενδιαφέρει πολύ είναι να ανακουφιστούν η Θεσσαλονίκη και Θεσσαλονικείς από το βάρος του κυκλοφοριακού εμφράγματος που επωμίζονται στην καθημερινότητά τους με το fly over, με κάποια εντατικοποίηση των μέτρων που ήδη έχουν ληφθεί αλλά και με την προσθήκη και νέων μέτρων, όπως κάποιες μονοδρομήσεις και κάποια οικόπεδα τα οποία θα μπορούν να αποτελέσουν χώρους στάθμευσης για να μην εισέρχονται όλοι στο κέντρο μέχρι να δοθεί και το Μετρό στην κυκλοφορία.
Για το λόγο αυτό συγκαλείται το Συντονιστικό Συμβούλιο της πόλης εντός της εβδομάδας με συμμετοχή και της κατασκευαστικής Κοινοπραξίας και του αρμοδίου υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Στην ίδια κατεύθυνση συναντηθήκαμε ήδη επίσης στο ΥΜΑΘ με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ.Χρυσοχοΐδη, με τον οποίον συζητήσαμε καταρχήν την ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων της τροχαίας αστυνόμευσης σε συνεργασία και με τον κεντρικό Δήμο αλλά και τους άλλους Δήμους για τα ζητήματα των ωρών φορτοεκφόρτωσης εμπορευμάτων για την αποσυμφόρηση κάποιων οδών
Όλα αυτά λοιπόν είναι για εμάς τα απαραίτητα και οι πρώτες ενέργειες παράλληλα με τον συντονισμό των άλλων εποπτευόμενων φορέων. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε και μια επίσκεψη άμεσα, στο αμέσως προσεχές διάστημα, στο Άγιον Όρος για να συντονιστούμε και εκεί, πέρα από τη συμμετοχή των εκπροσώπων του στη σύσκεψη της πυροπροστασίας, και για άλλα ζητήματα συνεργασίας που έχουμε συνεργασίας με το Άγιον Όρος. Αυτή είναι η εντολή που έχουμε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να συνδράμουμε με κάθε μέσο και αυτό θα κάνουμε.
ΕΡ: Το ΥΜΑΘ εποπτεύει και τη ΔΕΘ, για την ανάπλαση της οποίας είχαμε μια μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να ανακοινωθεί το σχήμα του ΣΔΙΤ και έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου το 2031. Πιστεύετε ότι μπορεί να επιτευχθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα;
Δεν θα έλεγα μπορεί, θεωρώ ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο. Άρα με αυτή τη λογική θα συνεργαστούμε – εννοείται – με τη διοίκηση της ΔΕΘ-Helexpo, προκειμένου να δούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στο έργο τους ούτως ώστε όχι μόνο να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αλλά αν είναι δυνατόν να επισπεύσουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρεί πολύ πιο γρήγορα και ας μην ξεχνάμε ότι η ΔΕΘ είναι και ο μοναδικός εκθεσιακός φορέας και υπό την έννοια αυτή και εμείς φιλοδοξούμε στη Θεσσαλονίκη να έχει μεγάλο μακρύ ταξίδι στο μέλλον και να εξασφαλίσουμε αυτές τις συνθήκες και από την άλλη να γίνει ένα πρότυπο εκθεσιακό κέντρο με βάση τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που διεξήχθη.
Με την ίδια λογική το ΥΠΕΣ και ειδικά ο τομέας Μακεδονίας και Θράκης εμπλέκεται λόγω αρμοδιότητας και με την έγκριση αναπτυξιακών προγραμμάτων και επενδυτικών προγραμμάτων μέχρι ένα ύψος. Εμείς θέλουμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες εδώ, ούτως ώστε να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες και όχι να τους αποτρέψουμε από το να κάνουν ακόμη περισσότερα βήματα επενδυτικά και να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες σε αυτήν την προσπάθεια. Αυτή η Κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο και σκοπό την άμεση προσέλκυση επενδύσεων και στη Θεσσαλονίκη έχουμε και πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιων επενδύσεων, καθώς κολοσσιαίες εταιρείες όπως η η CISCO, η Pfizer και άλλες επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη, την πρωτεύουσα της Μακεδονίας όχι γιατί ξαφνικά αγάπησαν τη Μακεδονία, αλλά κυρίως γιατί είδαν τα ασύγκριτα πλεονεκτήματα της Βόρειας Ελλάδας, δηλαδή την εγγύτητα με τις πρωτεύουσες των γύρω χωρών Βελιγράδι, Σκόπια, αλλά και με την Κωνσταντινούπολη, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, τη σιδηροδρομική σύνδεση που θέλουμε να κάνουμε πάνω κ.ο.κ. Όλα αυτά για εμάς είναι οι προκλήσεις, οι δυνατότητες που έχει αυτό το υπουργείο σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία να επισπεύσει τις διαδικασίες και να διευκολύνει , προκειμένου αυτό που νομοτελειακά θα γίνει, δηλαδή η ανάπτυξη της Βορείου Ελλάδος, της Θεσσαλονίκης, να μπορέσουμε να το κάνουμε νωρίτερα.
Θα ήθελα να πω, στο σημείο αυτό επίσης, ότι έχουμε μια άριστη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, τον Θοδωρή τον Λιβάνιο, ο οποίος είναι ένας άνθρωπος με πρωτοποριακές ιδέες και χαίρομαι που από αυτήν τη θέση συνεργάζομαι με τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών, ο οποίος πραγματικά με την προηγούμενη εμπειρία του ως αναπληρωτής υπουργός με υπουργό τη Νίκη την Κεραμέως, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και αυτά τα βήματα θα τα επιταχύνουμε μαζί, σύμφωνα με όσα έχουμε συζητήσει και έχουμε χαράξει ένα κοινό σχέδιο δράσης, βεβαίως εμείς στον τομέα ευθύνης και στη ζώνη αρμοδιότητάς μας.
ΕΡ: Αναλάβατε ΥΜΑΘ σε μια περίοδο έξαρσης της στάσης της γειτονικής χώρας και είστε ένας άνθρωπος που και ως δημοσιογράφος και ως πολιτικός έχετε ασχοληθεί πολύ με την ανάδειξη και προβολή του Μακεδονικού Αγώνα. Πώς βλέπετε τα πράγματα τώρα;
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν προκλήσεις. Πολλές φορές έχουν δημιουργηθεί εντάσεις δυστυχώς με πρωτοβουλία των γειτονικών κρατών. Μιλάω και για την υπόθεση φυλάκισης του Έλληνα δημάρχου Χειμάρρας και νυν ευρωβουλευτή, Φρέντυ Μπελέρη, μιλώ και για τις εθνικιστικές κορώνες που εκπέμπονται και από την πλευρά των Σκοπίων και όχι μόνο αυτό. Υπάρχουν και άλλα κράτη, όπως η Τουρκία, η οποία με διαρκείς προκλήσεις δημιουργεί πρόβλημα και προσπάθησε να εργαλειοποιήσει και τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης. Όλα αυτά σε συνεργασία και με το υπουργείο Εξωτερικών τα αντιμετωπίζουμε, στέλνοντας ένα μήνυμα ενιαία, αυτό που στέλνει η Ελλάδα, η ελληνική Κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί, πως σε ό,τι αφορά στο γειτονικό κράτος θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εάν δεν σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις Συνθήκες, όπως είναι η Συνθήκη των Πρεσπών, που ήταν μια λεόντειος υπέρ αυτών συμφωνία και μια συμφωνία που εμείς θυμίζω ως ΝΔ στην αντιπολίτευση και την καταγγείλαμε και προειδοποιήσαμε ότι δεν πρέπει ποτέ να κυρωθεί διότι τότε θα δέσμευε – όπως και έγινε – τη χώρα μας συνολικά και όχι μόνο την προηγούμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ που την υπέγραψαν, ωστόσο βλέπουμε ότι το γειτονικό κράτος αντί να σεβαστεί την υπογραφή του σε μια συμφωνία με την οποία πήρε τη μερίδα του λέοντος, βλέπουμε ότι συνεχίζει να προκαλεί καταργώντας και τα συμπεφωνημένα με την υπογραφή του.
Εμείς πρόκειται, λοιπόν, τα θέματα αυτά να τα θέσουμε και σε επίπεδο ΕΕ και στο επίπεδο του ΝΑΤΟ και από εκεί και πέρα θα πρέπει να εξηγήσουν τη δική τους στάση και το πώς εννοούν να εφαρμόζουν τα συμπεφωνημένα.